LOVE WINS – Openstelling huwelijk in Amerika ‘historisch’!
COC Nederland noemt de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over de openstelling van het huwelijken van paren van gelijk geslacht ‘historisch’. Het Hooggerechtshof besloot vrijdag dat het in heel Amerika voor alle paren wettelijk mogelijk moet zijn te trouwen.
“Het Hooggerechtshof erkent vandaag dat de liefde van lesbiennes, homo’s en bi’s even veel waard is als die van ieder ander, en dat we volwaardige burgers zijn”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke.
“Ik denk dat velen net als ik ontroerd zijn dat ook het meest toonaangevende land van de westerse wereld nu het huwelijk openstelt. Wat op 1 april 2001 begon met de openstelling van het huwelijk in Nederland, is een niet meer te keren globale ontwikkeling geworden. Het Hof kiest de goede kant van de geschiedenis.”
Minister Jet Bussemaker, verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid in ons land, heeft de Amerikaanse LHBT-gemeenschap gefeliciteerd. De uitspraak van het Hooggerechtshof is volgens Bussemaker ‘een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde strijd voor gelijke rechten van de lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen’.
#LoveWins
President Barack Obama reageerde via Twitter opgetogen op het nieuws.
En hield ook een toespraak op het bordes van het Witte Huis.
‘Equal dignity in the eyes of the law‘
De negen rechters van het federale Hooggerechtshof in de Amerikaanse hoofdstad Washtington stemden met de kleinst mogelijke meerderheid (5-4) voor openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Het verbod daarop in tal van staten is door dit vonnis definitief ongrondwettelijk verklaard.
In het meerderheidstandpunt – in wat officieel de zaak Obergefell v Hodges heet – verwoordt rechter Anthony Kennedy kernachtig waarom besloten is om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht:
Uiteraard is het nieuws met groot enthousiasme begroet door de Amerikaanse LHBT-beweging. Deze ‘overwinning voor de liefde en gelijkberechtiging’ zal groots gevierd worden tijdens de Pride-demonstraties die dit weekend al gepland stonden in steden als Chicago, Houston, New York en San Francisco.