Twee mama’s, twee papa’s of…
Samengesteld gezin, twee papa’s of twee mama’s met kinderen; anno 2015 groeien er maar liefst 25.000 kindjes op in een roze gezin. Om alle kinderen op latere leeftijd met open blik naar de maatschappij te laten kijken is het goed om ze op jonge leeftijd al om te laten gaan met deze diversiteit. Met deze achterliggende gedachte nam Jessica Maes het initiatief tot het maken van een kleurboek over gezinsdiversiteit “Every colour of the rainbow”, namens COC Limburg, een belangenvereniging voor homo´s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
Ze laat ons dmv een interview een kijkje nemen in het leven van Rosanne en Esther, een bevriend koppel dat elkaar vorig jaar het jawoord gaf en heel graag kindjes wil.
Let´s talk formality! Vertel eens. Wie zijn jullie?
Wij zijn Esther en Rosanne. Werkende in de zorg en voor de klas. Prettig gestoord, lief en zorgzaam. Altijd in voor een grapje en een drankje. We zijn bezige bijtjes en altijd in de weer met vrienden, honden, huishouden en elkaar.
Let´s talk chemistry! Kunnen jullie ons wat vertellen over jullie liefde?
Liefde op de eerste hond. Bij onze eerste date was Tum de hond van Rosanne degene die Esther uit heeft gezocht. De vonk tussen ons sprong daarna snel over. Liefde is iets wat ons verbind en waar wij beiden dolgelukkig van worden.
Let´s talk technology! Bij vrouwen-koppels denk ik direct aan een spermabank en ingewikkelde procedures voor je in verwachting bent. Hoe zit het precies?
Wij hebben ervoor gekozen dat Esther het kindje gaat dragen. Wij willen graag dat we beiden als moeder gezien worden, zowel voor de mensen om ons heen als voor de wet. Na veel uitzoekwerk en berekeningen in de financiën is onze keuze dan ook gevallen op de spermabank. Wat overigens net marktplaats voor zwemmers is. Nu, waarom een spermabank? Bij een spermabank is de donor anoniem. En het is en blijft dan ter allertijden ´ons kindje´. Wel een kanttekening… In Nederland is deze anonimiteit niet meer 100%. Een kind heeft namelijk het recht om weten waar hij/zij vandaan komt. Voor ons is dit niet zo belangrijk. Wij vinden het welbelangrijk dat het kind de mogelijkheid heeft zijn roots te onderzoeken.
Is het dan niet gemakkelijker om een bevriende man sperma te laten doneren?
In onze vriendenkring zijn er mannen die hebben aangeboden donor te zijn. Wij hebben hierover nagedacht maar durven het risico niet aan. Wat doe je nou als deze persoon uit je leven verdwijnt? Je ontneemt op deze manier het kind een groot deel van zijn of haar leven. Daarnaast willen wij niet dat de donor een grote rol zal spelen in de opvoeding. Het wordt ons kind. Co-ouderschap is dus ook iets waar wij bewust niet voor kiezen.
Jeetje wat een keuzes… Wel of geen bekende donor? Wel of geen rol in de opvoeding? Wie draagt het kind? Wat goed dat jullie er al uit zijn!
Let´s talk about money! Hoeveel kost het eigenlijk om als vrouwen-koppel zwanger te worden?
Je bent veel geld kwijt. Het sperma kost geld. Als je kiest voor de Europese spermabank dan moet je al gauw rekenen op minimaal 1500 euro voor 6 rietjes. Het verschilt. Conclusie is wel dat lesbische koppels altijd geld kwijt zijn voor het verwekken van een kind als ze dit doen via een kliniek/ziekenhuis.
Let´s talk socially! Hoe zijn de reacties op het heugelijke wij-worden-zwanger nieuws?
Onze omgeving reageert zoetsappig en positief. He wat leuk! Ook heel mooi voor later…
Bestaat er eigenlijk een zwangerschapsboek voor vrouwen-koppels?
Ik heb geen idee. Ik ben zelf van het creatieve knip en plak werk. Daarnaast is het mijn hobby geworden het internet af te struinen naar de mogelijkheden voor lesbische stellen die zwanger willen worden.
Let´s talk elementary! Over school. De kleine spruit zal gaan groeien en uiteindelijk naar school gaan. Nu ik er zo over nadenk; in prenten boeken, kleurboeken, tekenfilms wordt heel vaak (bijna altijd) het standaard gezin afgebeeld. Wat vinden jullie hiervan?
Wij vinden dit erg jammer. Het is juist daarom dat ik samen met Jessica Maes zo strijdt voor het in beelden uitdrukken van diversiteit. Ons kind zal straks opgroeien met twee mama’s. Wij zullen niet anders van het kind houden dan een mama en een papa of twee papa’s. Diversiteit reikt ook verder dan alleen twee mama’s of twee papa’s. Ook eenoudergezinnen behoren tot diversiteit. Naar mijn idee is het traditionele gezin niet meer de grootste groep van Nederland. Hoe vaak horen we wel niet dat mensen gaan scheiden? Volgens mij heeft ieder kind thuis wel iets wat valt onder diversiteit. Daarom des te belangrijker dat hier op een luchtige creatieve manier aandacht aan kan worden gegeven.
Je geeft aan samen met Jessica Maes te strijden voor meer beelden van gezinsdiversiteit. Zo ontwikkelde je samen met haar en de volledige werkgroep basisonderwijs van COC Limburg het eerste kleurboek gezinsdiversiteit. Een kleurboek boordevol kleurplaten van roze gezinnen, eenouder gezinnen en samengestelde gezinnen… Esther kun je ons vertellen hoe dit allemaal in zijn werk ging?
Waar begin je als je iets nieuws wilt ontwikkelen? Mensen enthousiast maken? Het onder de aandacht brengen en er vooral veel erover praten met iedereen die het maar wil horen! Het boek is prachtig en dat roep ik van de daken! Heeft geweldig mooie tekeningen die diversiteit op een leuke manier uitbeelden. Trots, dat is wat ik ben. Op de werkgroep en op het resultaat!
Social Talk! Wat willen jullie meegeven aan alle mama’s (to be)?
Ons advies is; ga met mensen praten. Lees erover op internet en win advies in bij je arts. Daarnaast is het een goed idee om een kostenplaatje te maken. Voor ons was het belangrijk niet het gevoel te krijgen het kind te kopen.
Mommy talk! Wanneer hopen jullie zwanger te zijn?
Voor ons start het traject waar we met de zwemmertjes gaan werken in september. De hoop is dan om binnen het half jaar zwanger te zijn.
Let´s talk friendly!
Esther en Rosanne harstikke bedankt voor dit momentje! Ga nu maar lekker zwanger worden en van de baby´s genieten!
Wil je het kleurboek kopen? Dat kan via de Facebook-pagina of via PinkTix.
Bron: http://www.allinmam.com/