COC wil wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie
‘Verbied transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling.’ Die oproep doet COC Nederland vandaag in een brief aan minister Plasterk (BZK). Het COC reageert daarmee op een zondag verschenen rapport van Transgender Netwerk Nederland (TNN) over transgenderdiscriminatie.
Uit het TNN-rapport blijkt onder andere dat meer dan de helft van de transgenders (54%) maandelijks of vaker wordt beledigd en/of in de afgelopen 12 maanden een gewelddadig incident meemaakte. Het gaat onder meer om bedreiging, aangevallen worden, seksueel lastiggevallen worden, spullen die worden vernield, belachelijk gemaakt worden, afkeurende blikken krijgen of uitgescholden worden.
Het TNN-rapport bevestigt het beeld dat transgenders veel met discriminatie te maken krijgen. Uit eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek bijvoorbeeld dat de sociaaleconomische positie van de groep relatief slecht is: ondanks een relatief hoog opleidingsniveau ontvangen transgenders bijna vier keer vaker een arbeidsongeschiktheidsuitkering en hebben ze drie keer vaker een bijstandsuitkering.
Het COC bepleit een verbod op transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) omdat transgenders te maken krijgen met specifieke vormen van discriminatie. De belangenorganisatie wil dat het voor werkgevers, scholen, uitgaansgelegenheden, winkels, sportclubs, OV-bedrijven en anderen volstrekt helder is dat ze transgenders niet mogen discrimineren.
Minister Plasterk (BZK) beloofde het COC in 2013 politieke steun voor een verbod op transgenderdiscriminatie in de Awgb, maar diende nog geen wetsvoorstel in.
Ook de Raad van Europa en het College voor de Rechten van de Mens roepen de Nederlandse regering op om transgenderdiscriminatie expliciet bij wet te verbieden. Nederland is afgezakt naar de zevende plaats in de ILGA Europe ranglijst van Europese landen die lhbt-rechten goed op orde hebben; dat komt o.a. doordat ons land geen expliciet verbod op transgenderdiscriminatie kent.
Om transgenderdiscriminatie tegen te gaan, pleit het COC ook voor specifieke aandacht voor transgenders tijdens voorlichtingslessen op school. Op politieacademies zou meer aandacht moeten komen voor de aanpak van geweld tegen transgenders en lesbiennes, homo’s en bi’s. Ook zou er in elke politie eenheid een Roze in Blauw unit moeten komen, dat zijn politieteams die gespecialiseerd zijn in de aanpak van geweld en discriminatie tegen lhbt’s.