Nieuwsbrief COC Limburg 6 april 2016
Meerjarenbeleidsplan
Begin maart hebben coördinatoren en bestuur, voor het eerst samen, een weekend lang de eerste stappen gezet in de vorming van een nieuw meerjarenbeleidsplan 2017-2019. In een inspirerende omgeving zijn we met bezielende begeleiding van onze beleidsmedewerker Jack Kraft aan de slag gegaan om allerlei ideeën te verzamelen en uit te wisselen. Niets stond in principe vast, uitgangspunt was dat ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaringen bij zou dragen.Wel hebben we een aantal groepen binnen de lhbt-gemeenschap als uitgangspunt genomen, dat wil zeggen jongeren, ouderen, transgenders, bi-culturele minderheden en licht verstandelijk beperkten. Omdat we weten dat deze groepen extra achterstanden hebben. Veel mensen in Nederland hebben het beeld dat het met de acceptatie van lhbt’s in Nederland wel goed zit. Wij weten dat dat niet zo is, maar dat betekent wel dat we dat ook zichtbaar moeten maken, in ons beleid en activiteiten. Door het accent te leggen op deze groepen kan dat beter. Door het accent te leggen op deze groepen kunnen we ook veel makkelijker dwarsverbanden in beleid te maken naar andere organisaties.
Het was een intensief, leerzaam, gezellig weekend dat ook nog eens geleid heeft tot een stortvloed aan ideeën. We weten nu al dat we niet alles kunnen uitvoeren, daarom hebben we ook al een eerste prioritering aangebracht. En behalve ideeën verzamelen en uitwisselen hebben we samen ook een nieuwe (concept) missie geformuleerd, die we beter vinden aansluiten bij onze huidige uitgangspunten:
COC Limburg streeft naar een inclusieve samenleving, die werk maakt van lhbt-emancipatie, zodat lhbt’s volledig kunnen participeren en zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen.
Inclusief betekent voor ons dat verschillen tussen mensen een meerwaarde hebben voor hun deelname aan die samenleving. Want we weten dat waar mensen met verschillende identiteiten, mannelijk, vrouwelijk, zwart, wit, hetero, homo enz. samen werken, zij meer succes hebben en plezier beleven aan waar ze mee bezig zijn. Of dat nu binnen een bedrijf, organisatie, vereniging of de buurt is of in de samenwerking tussen organisaties, landen enz. Want ieder heeft zijn eigen talent. Mensen die van elkaar verschillen vullen elkaar aan. Laten we ophouden te denken in zwart-wit, man-vrouw enz. maar in verscheidenheid. Dat zien we niet alleen als ons ideaal, maar vinden we ook noodzakelijk, nu meer dan ooit.
Gerrit-Jan Meulenbeld voorzitter COC Limburg
Veilige School Limburg
Stel je voor: 6x per week uit de kast komen zonder vooraf te weten hoe leerlingen (en docenten) gaan reageren. Jouw persoonlijke verhaal inzetten om hokjes en vooroordelen te doorbreken en ondertussen orde houden. Een discussie leiden én je inleven in de achtergronden van de leerlingen. De truc is: niet iedere vraag of reactie letterlijk te beantwoorden, maar het terug te leggen in de klas en terug te brengen naar hun belevingswereld. Dit gebeurt in de vorm van voorlichtingslessen, gemiddeld 650 per jaar, waarmee jaarlijks ongeveer 18.000 leerlingen worden bereikt.
Linda Linssen is mijn naam. Ik heb een passie voor het (ver)binden van mensen op een manier die bij hun belevingswereld past, zowel in mijn werk als interaction designer als bij het COC als voorlichter en coördinator. Coördinator van de GSA’s in Limburg en sinds kort coördinator voorlichting. Dit stokje neem ik met veel plezier van Esther over, al gaan we haar ontzettend missen en laten haar directe aanpak en duidelijke visie hun positieve sporen na. Vanuit de OndersteuningsGroep Voorlichting houden wij ons bezig met het (door)ontwikkelen van de lesmethodes en de naslagwerken voor voorlichters, het organiseren van het jaarlijkse trainingsweekend en het geven van andere onderwijsspecifieke trainingen in het opleidingstraject. Dat biedt iedere voorlichter een stevig fundament om de interactieve lessen (afgestemd op leerjaar en niveau) over seksuele- en genderdiversiteit te geven.
Mijn eigen ervaring leert dat het zoveel waard is om voorlichters te zien groeien als individu, (hetero)leerlingen twee jaar later voortrekker van de GSA te zien zijn, of om die ene jongen met zijn grote mond bij J&O terug te zien. Nog sterker: de leerling die de les eigenlijk niet wil volgen, maar je aan het einde van de les respectvol een hand komt geven en zegt dat ze er nu erover te hebben gepraat toch wel heel anders tegenaan kijkt en mee om zou gaan. Dat onderschrijft precies het doel: Veilige School Limburg is een project van COC Limburg en heeft tot doel dat alle leerlingen en medewerkers zich veilig voelen op een school, ongeacht hun religie, overtuiging, seksuele geaardheid, genderidentiteit of afkomst. Chapeau voor de ruim 30 voorlichters (vrijwilligers)! En tevens voor Jack en Nicole die de contacten met alle scholen onderhouden!
http://veiligeschoollimburg.nl/
Roze Plussers Sittard-Geleen
De werkgroep Roze Plussers is sinds maart 2015 actief. Roze Plussers, zal je je misschien afvragen? Roze staat uiteraard voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Plussers staat voor mensen van 40+, 50+, 60+, 70+, enz. Een hele mond vol, die we nu gewoon ‘ de Plussers’ noemen.
De werkgroep Roze Plussers organiseert een gezellig samen zijn en vaak met activiteiten voor Roze Plussers in Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen en in Parkstad. Het is een manier voor Roze Plussers om elkaar te leren kennen en leuke en om contact te houden, ook al wordt men langzaam ouder.
Voor deze bijeenkomsten zoeken we vrijwilligers voor Sittard-Geleen. Heb jij iets met deze doelgroep of wil je ze een warm hart toedragen? Meld je dan aan als vrijwilliger en dat kan door een e-mail te sturen naar
vrijwilligerscoordinator@coclimburg.nl
Ken jij mensen van deze doelgroep? Wijs ze dan op deze bijeenkomsten!
10 april Murder Mystery bij Jong&Out Limburg
Deze zondag 10 april is het weer tijd voor de volgende Jong&Out meeting voor alle lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren tot en met 18 jaar. Deze maand hebben we een superspannend thema: Murder Mystery Meeting! Wil jij je bij ons detectiveteam aansluiten om de moord te proberen op te lossen? Meld je dan snel aan via jongenout@coclimburg.nl, of stuur ons een berichtje op Facebook!
De meeting is van 13:00u tot 16:00u bij COC Limburg aan de Bogaardenstraat 43 in Maastricht. Vanaf 12:00u ben je al welkom om ons en anderen te leren kennen voordat de echte meeting begint. Je kunt ook om 12:40u met ons meelopen vanaf het station. Tot dan!
19-04 Naborrel Gay Film Night Lumiere in Café Rosé
Op dinsdag 19 april is er weer de maandelijkse naborrel van de Gay Film Night van de Lumiere in Café Rosé. Dit keer kun je de film ‘Tiger Orange’ zien in de Lumiere. Op vertoon van je entreekaartje krijg je in
Café Rosé een gratis drankje.
De broers Chet en Todd zijn beiden homo, maar verschillen verder enorm van elkaar. Terwijl Chet nog altijd in het dorp van zijn vader woont, krampachtig probeert om zo weinig mogelijk op te vallen en in de doe-het-zelf zaak van papa werkt, is Todd naar de grote stad vertrokken. Hij leidt daar een wild leven. Na het overlijden van hun vader keert hij terug en de spanningen tussen beide broers lopen op, vooral wanneer er een oude vlam opduikt. Bovendien is Todd niet van plan om te verbergen wie hij is en dwingt daardoor Chet om keuzes te maken in zijn relatie met de dorpsbewoners.
Klik hier voor de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Ht5s3lcMpqo
Actuele Vacatures
Contactpersoon Maatjes en Maatjes m/v/t
Binnen de projecten Cocktail ( lhbt-asielzoekers ), Roze Ouderen en Transgenders hebben we verschillende maatjesprojecten voor de genoemde lhbt-doelgroepen.
COC Limburg zoekt een vrijwilliger die de contacten tot stand brengt tussen enerzijds de lhbt’er die behoefte heeft aan een maatje en de vrijwilliger die de betreffende lhbt’er wil steunen als maatje.
Taken contactpersoon:
- Match tot stand brengen tussen vraag en aanbod;
- Deelnemers aan project(en) informeren over wederzijdse verwachtingen, wat wel en niet verwacht mag worden van een maatje;
- Overleg met coördinatoren en beleidsmedewerker;
- Vast wekelijks spreekuur, zelf te bepalen;
- Werving van maatjes;
- In overleg met werkgroep Training & Vorming van COC Limburg en Vluchtelingenwerk / Buddy Zorg Limburg een maatjestraining ontwikkelen en verzorgen.
Tijdsinvestering: 2-4 uur per week
Taken Maatje:
Als maatje heb je één-op-één contact met een (lhbt) asielzoeker / Roze oudere en / of Transgender.
- Biedt een luisterend oor en sociale ondersteuning door activiteiten te ondernemen en/of wegwijs te maken in roze Nederland;
- In overleg met degene aan wie je gekoppeld wordt, bepaal je welke activiteiten jullie beiden leuk vinden. Ook kan je in overleg afspreken hoe vaak je elkaar ziet. Dit kan bijvoorbeeld eens in de week of eens in de twee weken;
- Een VOG (verklaring omtrent gedrag) moet kunnen worden overlegd.
Coördinator KIZ en vrijwilligers KIZ (Kennis, Informatievoorziening en Zichtbaarheid)
Deze werkgroep verzorgt een aantal (10-12) activiteiten op jaarbasis t.b.v. de doelgroep lhbt‘s in Limburg in het kader van ontmoeten, kennis, informatievoorziening en zichtbaarheid.
Taken coördinator: Het coördineren van de activiteiten van de werkgroep, vergaderingen voorzitten en contact onderhouden met het bestuur; Het verzorgen van activiteiten, te denken valt aan debatten, lezingen, themabijeenkomsten, films, etc.; Het organiseren van Bi-Visuality Day ( 28-9) Coming Out dag (11-10), International Day Against Homophobia (17-5), Paarse Vrijdag; Verzorgt bijdrage aan werkplan / meerjarenbeleidsplan van COC Limburg; Voert intake-, voortgangs- en exitgesprekken met vrijwilligers uit de eigen werkgroep en registreert conform afspraken; Is lid van COC en neemt deel aan coördinatorenoverleg.
Vrijwilliger van KIZ is deelnemer aan deze werkgroep en helpt mee met het organiseren van bovengenoemde activiteiten.
COC Limburg zoekt een vertrouwenspersoon
Taken: Begeleidt en ondersteunt vrijwilligers bij behandeling van klachten en het inhoudelijk vormgeven van het aspect ongewenste omgangsvormen; Draagt zorg voor activiteiten gericht op het voorkomen van ongewenste omgangsvormen, levert een bijdrage aan de optimalisering van de kwaliteit van de veiligheid van de individuele vrijwilliger aan het bewustwordingsproces; Bewaakt en draagt zorg voor het actueel houden van het te voeren beleid.
Kwalificatie-eisen voor de functie van vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon wordt geselecteerd op basis van onderstaande eisen:
- Hbo-denkniveau;
- Daarnaast een opleiding tot vertrouwenspersoon van minimaal 6 dagdelen;
- Jaarlijks minimaal 1 dag bijscholing op het gebied van ongewenste omgangsvormen op het werk of zoveel meer als minimaal gewenst door de organisatie;
- Onafhankelijkheid binnen de organisatie.
Voor meer informatie en/of voor compleet functieprofiel, stuur een mailtje naar: beleidsmedewerker@coclimburg.nl of vrijwilligerscoordinator@coclimburg.nl.
Activiteitenagenda april 2016
09-04 Bijeenkomst Respect2Love Limburg |
10-04 Bijeenkomst Jong&Out Limburg: Murder Mystery |
10-04 Bijeenkomst Roze Plussers Parkstad |
14-04 Bijeenkomst Dionyx: Yoga Workshop |
15-04 Bijeenkomst Transgender Limburg |
17-04 Bijeenkomst SoZo Limburg: Koffie keuren in Maastricht |
19-04 Bijeenkomst Roze Plussers Roermond |
19-04 Naborrel Gay Film Night Lumiere: Tiger Orange |
24-04 Bijeenkomst Roze Plussers Maastricht |
26-04 Bijeenkomst Dionyx: The Fabulous King’s Night |
01-05 Bijeenkomst Cocktail: ‘Je Jour de Mouget’ |
03-05 Bijeenkomst Roze Plussers Sittard-Geleen |