COC Limburg genomineerd voor de gouden mensenrechtenprokkel 2016
Jaarlijks wordt er in Nederland tijdens de 2de week van juni uitgebreid geprokkeld. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.
De Prokkel werd in 2008 bedacht door het Fonds verstandelijk gehandicapten, Sien, LFB, VGN, Stichting SPZ, ’s Heeren Loo en MEE Nederland.
Waarom prokkelen?
Het VN-verdrag voor de rechten van de mens schrijft voor dat alle mensenrechten ook gewaarborgd moeten blijven voor mensen met een beperking. Mensen met een mentale beperking ervaren helaas nog steeds discriminatie en ze worden in hun kunnen onderschat.
Een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking zorgt voor meer kennis over elkaar, daardoor ontstaat er meer begrip en meer verbinding. Prokkelen is een laagdrempelige manier om te laten zien dat iedereen op zijn eigen manier kan deelnemen aan de maatschappij.
Jaarlijks vinden er vele Prokkels plaats, in de wijk, op scholen, in de tweede kamer en nu ook bij COC Limburg.
De belangenvereniging voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in Limburg zorgt op 9 juni voor een wervelende stagedag op het hoofdkantoor in Maastricht.
Samen met de prokkelstagiairs voeren vrijwilligers van COC Limburg, lichte administratieve taakjes uit, bakken ze roze koeken, vouwen ze regenboogvlaggen en gaan de stagiairs met lhbt’s in gesprek. Zo ontdekken ze dat ze toch veel gemeenschappelijk hebben.
Ook lhbt’s ervaren nog dagelijks discriminatie en COC Limburg komt op voor hun belangen.
Meest Roze Prokkel genomineerd voor de Gouden mensenrechten-prokkel!
Uit ruim 300 initiatieven werd COC Limburg genomineerd voor de gouden mensenrechten-prokkel. Op 1 juli wordt in Utrecht de gouden mensenrechten-prokkel uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn. Jessica Maes, initiator van de Prokkelstage bij COC Limburg, zal een korte presentatie geven over hoe deze allereerste lhbt-prokkel tot stand kwam.
De link tussen lhbt’s en verstandelijke beperking is niet nieuw voor COC Limburg. Al jarenlang organiseert het deelproject SoZo Limburg maandelijks bijeenkomsten met persoonlijke gesprekken voor lhbt’s met een licht verstandelijke beperking en sinds maart 2015 biedt SoZo Limburg workshops aan voor begeleiders in de VG-sector.
Personen met een licht verstandelijke beperking mogen lhbt-gevoelens hebben en hierop anticiperen middels geschikte ondersteuning. Zo beïnvloeden we de kwaliteit van leven op een positieve manier. Ja! Daar gaan we voor!