Wereld Aids Dag: COC Limburg herdenkt slachtoffers van hiv en aids
Op donderdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag staat wereldwijd de strijd tegen aids in de schijnwerpers en wordt er opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. COC Limburg zal tijdens Wereld Aids Dag de slachtoffers hiervan herdenken.
De lhbt-organisatie in Limburg doet dat met een interreligieuze dienst in de Lourdeskerk aan de President Rooseveltlaan 215, te Maastricht. Aanvang: 19.00 uur. De dienst is bedoeld voor iedereen, die zich betrokken voelt bij het onderwerp.
Hieronder enkele cijfers en feiten over hiv en aids:
- Wereldwijd zijn 39 miljoen mensen geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij.
- Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen.
- Er zijn meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden en als we niets doen, zullen dat er in 2050 volgens de Verenigde Naties 280 miljoen zijn.
- Aids treft vooral kinderen en jongeren. Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan aids en raken vele kinderen hun ouders kwijt. Van alle mensen die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft tussen 15 en 24 jaar. Minder dan 35% van de jongeren weet hoe ze zich kunnen beschermen tegen het aidsvirus.
- Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in Oost-Europa, de Cariben en Azië neemt de aidsepidemie ernstige vormen aan.
- Ook in Nederland stijgt het aantal infecties met hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).
- Slechts 1 op de 10 mensen in arme landen wordt op hiv getest. Negen van de tien mensen weten dus niet eens of ze het virus hebben. Slechts 20% van de mensen die accuut aidsremmers nodig hebben, krijgen deze ook.
- Maar er is ook goed nieuws: het aantal mensen dat besmet is met hiv, is voor het eerst in 25 jaar stabiel. De aidsbestrijding boekt steeds meer resultaat dankzij meer geld, betere voorlichting en meer medicijnen.