COC vraagt regering om actie tegen Tsjetsjenië
Het COC vraagt het kabinet om aanvullende actie tegen de vervolging van lhtbi’s in Tsjetsjenië. COC Nederland stuurde op vrijdag 14 april een oproep aan minister Bert Koenders en staatssecretaris Klaas Dijkhoff.
Het COC vraagt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) om zijn Russische collega Sergei Lavrov direct op de kwestie aan te spreken. Het COC wil een scherpe veroordeling en een einde aan de vervolging van lhbti’s in de autonome Russische republiek. Ook wil het COC dat Koenders de zaak agendeert bij de Verenigde Naties en dat hij de druk van de EU op Rusland opvoert. EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini veroordeelde de situatie in Tsjetsjenië afgelopen week, mede na aandringen van Koenders en het COC.
Het COC vraagt staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) om het asielbeleid voor lhbti’s uit Tsjetsjenië aan te passen. Het COC wil dat hij lhbti’s die in Tsjetsjenië acuut gevaar lopen een veilig heenkomen in Nederland biedt, bijvoorbeeld door hen uit te nodigen. Ook zou Nederland Tsjetsjeense lhbti’s de mogelijkheid moeten bieden om asiel te vragen op de ambassade en posten in Rusland.
Het COC bepleit ten slotte dat Nederland het ambtsbericht over Tsjetsjenië aanpast. Daarin staat nu dat ‘homoseksualiteit [in Tsjetsjenië] niet openlijk bespreekbaar is’. Volgens het COC doet dat geen recht aan de ernst van de situatie in Tsjetsjenië waar lhbti’s systematisch lijken te worden vervolgd, gemarteld, gevangengezet en zelfs vermoord. Ambtsberichten vormen de basis voor het beoordelen van asielverzoeken in Nederland.
Vermoord
In Tsjetsjenië zijn vanaf begin dit jaar minstens honderd lhbti’s zonder reden opgepakt en drie mensen zouden om het leven zijn gebracht. Dat blijkt uit berichten van Human Rights Watch (HRW), van collega-organisaties van het COC in Rusland en uit de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Mensen worden vastgezet in voormalige kazernes, die gebruikt worden om hen zonder proces op te sluiten. Daar worden veel opgepakte mannen in elkaar geslagen, gemarteld met elektroshock en gedwongen namen en gegevens van andere homo- en biseksuele mannen te overhandigen. Een enkeling komt, in de woorden van HRW, ‘amper levend’ terug bij zijn familie.