Doorbreek stigmatisering van Hiv!
COC Limburg heeft als missie: Dat wij naar een diverse en inclusieve samenleving streven, die werk maakt van lhbti-emancipatie, zodat lhbti’s volledig kunnen participeren en zich tot hun volle potentieel kunnen ontwikkelen. Onthoud dit even.
Wij organiseren bijeenkomsten voor jongeren, ouderen, transgenders, biculturele lhbti’s en lhbti-vluchtelingen, lhbti’s met een licht verstandelijke beperking, wij geven voorlichting op middelbare scholen en geven zo nu en dan superleuke feestjes. Daarnaast gaan wij meer samenwerken met andere maatschappelijke organisaties, zoals een moslim-organisatie, een moslimvrouwenorganisatie, jongerenorganisatie, ouderenorganisatie, vrouwenorganisatie, enz. Allemaal omdat wij allemaal denken dat wij, als wij de handen ineen slaan, sterker staan om onze idealen te kunnen bereiken in Limburg.
We hebben alleen nog niet echt een samenwerking met een organisatie als de hiv-vereniging. Eigenlijk is dat raar. We hebben ongeveer 150 vrijwilligers en ik weet dat er een aantal vrijwilligers is, die hiv heeft. Dus ook binnen COC Limburg komt dat voor, net als bij mensen waarbij je toevallig op straat langsloopt; waarvan je het niet ziet.
En dan te bedenken dat in 2016 67% van de nieuwe hiv-diagnoses in Nederland (en dat waren er 820 in totaal) gevonden werd bij mannen die seks hebben met mannen (25% is opgelopen via heteroseksueel contact). Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalt wel, maar beperkt en langzaam. Dit alles volgens de Stichting Hiv Monitoring.
Op vrijdag 1 december j.l. was het Wereld Aids Dag. COC Limburg heeft in samenwerking met de hiv-vereniging en andere organisaties, een dagvullend programma georganiseerd. Er was een lezing in Café Rosé, een bijeenkomst in de Maastrichtse raadzaal, waarbij ervaringen gedeeld werden in combinatie met resultaten uit een onderzoek en uitleg over bepaalde termen (verzorgd door Maastricht University) en een kerkdienst in de St. Servaaskerk. Een prachtige en krachtige combinatie! Dit was een eerste, echte stap voor ons. Vorig jaar hebben wij de slachtoffers van aids en hiv nog herdacht met een interreligieuze dienst in de Lourdeskerk hier in Maastricht. Volgende stappen zijn: kijken of COC Limburg haar ruimtes beschikbaar kan stellen voor bijeenkomsten van de hiv-vereniging en aandacht geven in onze voorlichting die wij geven aan alle middelbare scholen hier in Limburg.
Zoals onze missie dus zegt: streven naar een inclusieve samenleving, streven naar samenwerking. Op deze manieren kunnen wij meehelpen om (vooral in Limburg) de taboes rondom hiv en aids te doorbreken. Want hoe erg is het om tegenwoordig hiv te hebben?
Odin Westen
voorzitter