Ga naar de inhoud

Een voorspoedig 2018

In oktober vorig jaar is er een nieuw bestuur aangetreden. Dit jaar – 2018 – zal het eerste jaar worden waar het nieuwe bestuur zich moet gaan bewijzen. Een zware taak, een eervolle taak, maar ook een haalbare taak. In de laatste 2,5 maand van het afgelopen jaar heb ik als voorzitter al mogen concluderen dat ik te maken heb met een team. We verstaan elkaar. We hebben vertrouwen in elkaar. We durven te luisteren naar elkaar. Met deze inzet, deze gemotiveerde mensen durf ik te garanderen dat het een topjaar wordt voor COC Limburg.

Lang hebben we in spanning gezeten of wij dit jaar de regenbooggelden gingen krijgen. Dat was afhankelijk van hoe de samenstelling van de regering zou worden. Met een D66-minister van Emancipatie zou dat wel goedkomen. En zie, het is gelukt. In december 2017 kregen we dan ook te horen dat we ook dit jaar regenbooggelden gaan ontvangen. Uiteraard zijn we daar erg blij mee en heb ik een gat in de lucht gesprongen.

In november 2017 is onze prachtige Provincie uitgeroepen tot Regenboogprovincie. “Leuk!”, hebben we geroepen. Maar voor COC Limburg was ze het al. Als enige Provincie in Nederland mogen wij ieder jaar een groot bedrag ontvangen om onze doelen te kunnen realiseren. Dan ben je toch al Regenboogprovincie? Oké, voor ons wel. Maar hoe ziet de Provincie dat nu zelf? Welke invulling mogen wij als prominente lhbti-organisatie in de provincie daaraan geven? Hoe kan de Provincie en haar inwoners nu zien dat we Regenboogprovincie zijn? In een gesprek dat secretaris Esther, programmamanager Babbe en ik hebben gehad met gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen zijn er ideeën naar voren gekomen.

Ik noem er 3:
1. We kunnen ons inzetten voor een workplace pride in grote bedrijven. Om te beginnen bij de Provincie zelf. Bewustwording en beleid creëren om een veilige plek te garanderen voor een lhbti-medewerker;

2. We kunnen de kleine dorpen in Limburg ingaan om met de besturen aldaar in gesprek te gaan over de lhbti-problematiek die er heerst. Onlangs ben ik tijdens een interview met gay.nl geconfronteerd met een verhaal wat indruk op mij gemaakt heeft. Een jongen in Oirsbeek die zodanig gepest werd in zijn dorp, dat hij is weggevlucht naar Amsterdam. Dat verhaal heeft als interview gestaan in dagblad de Metro. Na de publicatie van mijn interview leek het wel alsof ik een ander soort #metoo-effect meemaakte. Verschillende mensen vertelden me dat zij of anderen in hun omgeving ook waren gevlucht omdat ze hetzelfde mee hebben gemaakt. We zijn nota bene Regenboogprovincie geworden door de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, die de motie heeft ingediend omdat zij ook deze problematiek zag. Een wake-up call voor ons en via de Provincie kunnen we er dit jaar mee aan de slag gaan.

3. In gesprek gaan met moskeeën. Een lhbti’er zijn binnen de islam is niet gemakkelijk. We zien dat iedere maand bij onze bijeenkomsten van Cocktail. Daarom zullen wij proberen om voorzichtig moskeeën te benaderen via andere organisaties, om de dialoog aan te gaan. Ook de islam heeft lhbti’s en ook Limburg heeft de islam. Het doel is om te proberen nader tot elkaar te komen en elkaar beter te leren begrijpen.

De Provincie is bereid om ons financiële steun te geven om ons tot Regenboogprovincie te profileren, los van de subsidie die we al krijgen. Is dat niet geweldig? Het bestuur zal dan ook eind deze maand gaan brainstormen en een Plan van Aanpak gaan maken om die aan de Provincie te presenteren.

Ook zal de komende 2 maanden duidelijk worden of ons diversiteitpact, dat samen met 12 andere sociaal-maatschappelijke organisaties is opgesteld, zinvol is geweest (en dat denk ik wel) en of de politieke partijen in de regenbooggemeenten er iets van hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Ook zijn we erg benieuwd welke partijen het pact gaan ondertekenen.

Een heel belangrijk en terugkerend punt binnen onze vereniging is ‘het opzoeken van de samenwerking’. Dat willen we doen met diverse andere sociaal-maatschappelijke organisaties, met onze bovenburen, met de hiv-vereniging en met Stichting Samen Onbeperkt. Die laatste organisatie zal waarschijnlijk hun thuisbasis gaan krijgen in ons mooie pand.

Natuurlijk blijven we onze bijeenkomsten van Jong&Out, Dionyx, Roze Plussers, TGL, Cocktail, SoZo, onze feesten en onze voorlichting continueren. Respect2Love krijgt een 2de leven en zal 1 februari de herstart krijgen. Ook is onze ambitie om de deuren van ons café eens wat vaker open te zetten.

U ziet het, onze ambities zijn groot. Geef ons de tijd om ze te realiseren. Het jaar is pas begonnen en eindigt pas over 11 maanden. Maar laten we vooral genieten bij COC Limburg. We zijn er ook voor jullie, voor de vrijwilligers. En dat staat toch echt op nummer 1.

Ik wens jullie allen een prachtig, succesvol maar vooral een gezond 2018!

 

Odin Westen

voorzitter COC Limburg

Scroll naar boven