Roermond heeft Regenboogpad bij Station
Op woensdag 14 maart is een regenboogpad aangelegd op het Stationsplein in Roermond. Met de aanleg van dit regenboogpad wil de gemeente laten zien dat in Roermond iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht afkomst, (geloofs-)overtuiging of seksuele voorkeur. Roermond is een gastvrije stad voor iedereen. Het college van burgemeester en wethouders voert hiermee de motie uit die door de meerderheid van de raad is aangenomen op 13 juli 2017.
Het college van burgemeester en wethouders voert hiermee de motie uit die door de meerderheid van de raad is aangenomen op 13 juli 2017. In deze motie werd gepleit voor het realiseren van een regenboogpad in Roermond. Roermond volgt hiermee het voorbeeld van veel andere gemeenten om aandacht te vragen voor diversiteit en de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse mensen (lhbti).
Regenboogstad
Gemeente Roermond is aangesloten bij de regenboogsteden. Doel hiervan is het bevorderen van de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lhbti-inwoners. “Met het regenboogpad laat de gemeente zien wat het is om regenboogstad te zijn” zegt wethouder Marianne Smitsmans. “De hoop bestaat dat dit pad het gesprek over acceptatie en diversiteit levend houdt. Daarom is gekozen voor het stationsplein, omdat dit een prominente plek is waar veel mensen vanuit het station de stad binnenkomen. Mensen uit verschillende doelgroepen zoals jongeren, toeristen, forenzen en recreanten zullen het pad in ieder geval passeren”.
Geen verkeersfunctie
Het regenboogpad heeft wat weg van een ‘zebrapad’, maar dat is het nadrukkelijk niet. Een zebrapad als officiële voetgangersoversteekplaats heeft geen kleuren en kent alleen zwart-wit strepen. “Het regenboogpad heeft dus geen verkeersfunctie , maar een maatschappelijke functie”, benadrukt wethouder Raja Fick, verantwoordelijk voor verkeer. “In Roermond is plaats voor iedereen. Wij willen de stationsomgeving verder ontwikkelen tot regionaal mobiel knooppunt. Dit is dus bij uitstek dé plek voor een dergelijk pad.”
De komende jaren gaat de stationsomgeving van Roermond op de schop. We streven ernaar dat het pad ook in de nieuwe opzet van het plein voor het station een plaats zal kunnen houden. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan zal naar een andere prominente locatie in de binnenstad worden gezocht.
Foto: v.l.n.r.: Harrie Ickenroth (Stichting Gay Soos Roermond), Odin Westen (voorzitter COC Limburg), Angela Sanders-Meuters (Democraten Swalmen en initiatiefneemster motie), Marianne Smitsmans (portefeuillehouder Maatschappelijke zorg), Raja Fick (portefeuillehouder Verkeer), Gonnie Perrée, Jan Moors (Stichting Gay Soos Roermond).