Doorbraak: Weg is vrij voor invoering PrEP in Nederland!
De weg is vrij voor invoering van hivpreventiepil PrEP in Nederland. De Gezondheidsraad adviseert de regering om PrEP te verstrekken aan groepen die een relatief hoog risico op hiv lopen, zoals mannen die seks hebben met mannen. Aidsfonds, COC, PrEPnu, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren pleiten al lang voor verstrekking. Ze vragen minister en Kamer om het advies direct uit te voeren.
‘Dit advies is een doorbraak,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Met PrEP hebben we een unieke kans om de hiv epidemie definitief een halt toe te roepen. We vragen minister en Kamer om het advies direct uit te voeren en geen dag langer te wachten met de invoering van PrEP in Nederland.’
Door het advies van de Gezondheidsraad ligt een Kamermeerderheid voor PrEP binnen handbereik. De VVD beloofde ‘als eerste voor te zullen stemmen’ bij een positief advies van de Gezondheidsraad. Afgelopen december stemde de VVD – net als PVV, CDA, ChristenUnie, 50PLUS en SGP – nog tegen een GroenLinks/D66-voorstel tot introductie van PrEP. Ze wilden het Raadsadvies afwachten.
PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv-infectie oplopen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 800 mensen een hiv-diagnose. Uit onderzoek blijkt dat dat aantal fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld. In San Francisco is het aantal nieuwe hiv-diagnoses bijvoorbeeld bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen. PrEP wordt al verstrekt in o.a. Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal.
In het dinsdag verschenen advies onderstreept de Gezondheidsraad, die de regering adviseert over het vergoeden van medicijnen, het belang van introductie van PrEP. Volgens de Raad is PrEP effectief, veilig, zal het naar verwachting leiden tot minder hiv-infecties in Nederland en leidt het mogelijk tot kostenbesparingen. De kosten van het verstrekken van PrEP zijn lager dan een leven lang hiv-zorg bieden aan mensen die de ziekte hebben opgelopen.
De Gezondheidsraad wijst verder op Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat PrEP-gebruik niet leidt tot een stijging van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ook wordt zelden resistentie tegen PrEP gerapporteerd.
Bron: www.coc.nl