COC aan Kamer: maak asiel eenvoudiger voor lhbti’s uit Cuba
Het COC wil dat de Tweede Kamer het eenvoudiger maakt voor lhbti’s uit Cuba om in Nederland asiel te krijgen. De belangenorganisatie doet die oproep op vrijdag 6 april in een brief aan de Kamer. Volgens het COC is de situatie voor lhbti’s in het Midden-Amerikaanse land nog steeds ronduit slecht.
De afgelopen tijd vroegen relatief veel Cubanen in Nederland asiel, waaronder ook vrij veel lhbti’s. De IND wees tot nu toe alle asielaanvragen van Cubaanse lhbti’s af.
In februari vroeg het COC al aan staatssecretaris Harbers (Asiel) om het beleid voor Cubaanse lhbti’s aan te passen. Harbers liet het COC onlangs weten dat hij daartoe niet bereid is. Daarom vraagt het COC nu aan de Tweede Kamer om in actie te komen.
De situatie van lhbti’s in Cuba is nog steeds ronduit slecht, zo schrijft het COC aan de Kamer.
Omdat Mariela Castro, dochter van de Cubaanse president Raúl Castro, en haar organisatie CENESEX het bij gelegenheid op lijken te nemen voor lhbti’s, is onterecht het beeld ontstaan dat de situatie voor lhbti’s in het land ‘wel meevalt’. De werkelijkheid is totaal anders. CENESEX bewijst slechts lippendienst aan de lhbti-gemeenschap en is bedoeld om het imago van het land naar buiten toe op te poetsen.
Lhbti’s, activisten en organisaties die zich niet willen aansluiten bij CENESEX en Mariela Castro, worden onderdrukt, bedreigd, mishandeld en hun leven loopt gevaar. De politie valt lhbti’s in Cuba lastig, algemene wetgeving wordt gebruikt om lhbti’s mee te bestraffen en de politie biedt lhbti’s in praktijk vaak geen bescherming. Ook is er sprake van vervolging door medeburgers. Transvrouwen worden bijzonder vaak lastiggevallen door de politie en medeburgers.
In de brief gaat het COC uitgebreid in op de afschuwelijke situatie waarin veel transvrouwen op Cuba verkeren. Zo werd een transvrouw die recent naar Nederland vluchtte in Cuba op straat uitgescholden en bekogeld met stenen. In plaats van haar bescherming te bieden, beboette de Cubaanse politie haar voor het dragen van vrouwenkleding, werd ze geslagen, kaalgeknipt, een jaar lang gevangen gezet en meerdere keren verkracht door een medegevangene. Toen ze daarbij om hulp riep, werd ze door gevangenbewaarders mishandeld.
Een lesbische vrouw werd meerdere keren aangehouden omdat ze met haar vriendin op straat liep. Een andere lesbische vrouw kreeg zo’n dertig waarschuwingen van de Cubaanse politie. De wijkagent bouwde een dossier over haar op en dreigde dat hij haar bij een volgende melding gevangen zou zetten.
Het COC baseert zich onder meer op uitgebreid bronnenonderzoek van VluchtelingenWerk Nederland en recente jurisprudentie.