IDAHOT, een dag om aandacht te vragen
Vandaag is het IDAHOT, een internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. Organisaties creëren wereldwijd bewustwording om homohaat en discriminatie op gebied van sekse en gender tegen te gaan. Zij laten zien dat diversiteit omarmd wordt, enkele organisaties en overheidsinstellingen laten dit zien door de regenboogvlag uit te hangen. In Vlaanderen doen zelfs 99% van de gemeente mee aan de actie om een regenboogvlag op te hangen.
https://twitter.com/ANK2D2/status/996967852912578561
In 2003 werd door een Canadese organisatie Fondation Émergence aandacht gevraagd voor de verschijnselen homohaat en discriminatie. Zij organiseerde de nationale dag tegen homofobie. In 2004 werd er officieel actie ondernomen door verschillende organisaties, hieruit ontstond het project IDAHOT. De datum 17 mei werd gekozen vanwege een historisch moment. Op 17 mei 1990 werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel uit de lijst van internationaal gehanteerde ziekten gehaald. Tot 1990 werd homoseksualiteit door de International Classification of Diseases nog altijd gezien als een psychische aandoening.
[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”Op 17 mei 1990 werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel uit de lijst van internationaal gehanteerde ziekten gehaald.” link=”” color=”” class=”” size=””][/perfectpullquote]
IDAHOT werd tot stand gebracht om de aandacht te trekken van beleidsmakers, politici en sociale bewegingen. In het begin lag de aandacht op de discriminatie van lesbiennes en homoseksuelen. De laatste jaren wordt er ook aandacht gevraagd voor de discriminatie van biseksuelen, intersekse personen en transgender personen. Vandaag de dag is het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde ‘geslacht’ nog altijd strafbaar in 75 landen, en in 10 landen kan dit zelfs tot executie leiden. In Nederland is het houden van iemand van hetzelfde ‘geslacht’ gelukkig niet strafbaar, maar toch zijn er enkele gaten in de wet die discriminatie op het gebied van genderdiversiteit en sekse mogelijk maken. Uit de Rainbow Index van de Europese lhbti-organisatie ILGA, blijkt dat Nederland uit de top 10 is gevallen wat betreft de rechten voor lhbti’s. Zo kent Nederland geen expliciet verbond op discriminatie van trans- en intersekse personen. Ook heeft ons land geen hatecrime-wetgeving om discriminatie zwaarder mee te bestraffen. COC pleit er al lang voor om deze zaken beter te regelen. De belangenorganisatie dringt aan op de snelle uitvoering van het Regenboog Stembusakkoord van 2017.
Aangepast: 17 mei, 10:14
Bron:
https://www.hrc.org/blog/five-things-to-know-about-idahot
http://idahot.nl/wat-is-idahot/achtergronden-bij-idahot/