Rechtbank Roermond: derde gender is mogelijk
Een derde gender moet mogelijk zijn, zo acht de rechtbank van Roermond. Een persoon had een rechtszaak aangespannen omdat het geslacht op het paspoort niet overeenkwam met de identiteit van de persoon. In 1961 kon er bij de geboorte geen duidelijk geslacht vastgesteld worden. Door de ouders werd destijds gekozen om de persoon als man aan te geven. In 2001 werd het geslacht veranderd naar vrouw, toch komen de gevoelens van de persoon niet helemaal overeen met het geslacht op het paspoort. Hierop werd er een rechtszaak aangespannen voor de erkenning van een derde gender. De rechter achtte de persoon in gelijk, gekeken naar de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.
[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”Het is voor mensen lastig om te kijken buiten de grenzen van man en vrouw. Gender kan namelijk onzichtbaar zijn, het is vooral persoonlijk” link=”” color=”” class=”” size=””][/perfectpullquote]
Reacties op sociale media laten nog altijd zien dat de erkenning van een derde gender controversieel is. De huidige samenleving kent een binair beeld van gender, er zijn mannen en vrouwen. Toch bewijzen enkele gevallen het tegendeel. Er worden mensen geboren met geslachtskenmerken die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Daarnaast zijn er ook personen die geslachtskenmerken van bijvoorbeeld een man hebben, maar die de identiteit van een vrouw ervaren. Ook zijn er mensen met verschillende verstrengelingen van gevoelens. Iemand kan er mannelijk uitzien, maar dat betekent niet dat de persoon daadwerkelijk mannelijk is. Door een derde gender te introduceren, ontstaat er juist minder verwarring.
“Het is voor mensen lastig om te kijken buiten de grenzen van man en vrouw. Gender kan namelijk onzichtbaar zijn, het is vooral persoonlijk” stelt Jaison Blok, werkzaam binnen het domein van genderdiversiteit bij COC Limburg. Zo wordt er samengewerkt met Transgender Limburg om bijeenkomsten te organiseren voor mensen die gevoelens ervaren buiten de binaire indeling van man en vrouw. Uit ervaring blijkt dat enkele bezoekers van Transgender Limburg niet in transitie willen gaan. Zij willen niet van man naar vrouw of van vrouw naar man, maar worstelen bijvoorbeeld met de verstrengeling van gevoelens uit beide identiteiten. Deze personen ervaren vaak miscommunicatie op school of werk omdat hun uiterlijk en gedrag niet overeenkomen met wat er op het paspoort staat. Om genderdiversiteit bespreekbaar en begrijpelijk te maken, gebruikt COC Limburg bij voorlichtingen de genderkoek (genderbread person). Het is een makkelijke en visuele manier om mensen buiten de binaire tweedeling te laten kijken.
Odin Westen, voorzitter van COC Limburg ziet dit als zeer positief nieuws: “En nu ervoor zorgen dat dit een signaal is naar onze overheid om dit te verankeren in een wet. Eigenlijk is het onmenselijk dat bij de geboorte van een intersekse persoon het geslacht wordt bepaald. Vaak is het zo dat uiterlijke kenmerken en het gevoel juist anders zijn dan wat er bepaald werd. Dat geeft onder andere psychische problemen. Daarom is het een mijlpaal dat de rechter vandaag besloten heeft om een derde gender toe te kennen aan het paspoort, ook nog eens gelet op de maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.”
De Limburger is de eerste Nederlander die erkend wordt om geen vastgesteld geslacht te hebben. Daarnaast is de uitspraak van belang voor alle andere Nederlanders waarbij de identiteit afwijkt. Ongeveer 102.000 volwassenen in Nederland hebben een identiteit die niet overeenkomt met het geslacht dat bij hun geboorte is toegewezen. Op wetgevend niveau zijn nu verdere handelingen nodig om bijvoorbeeld een X in het paspoort mogelijk te maken.
Referenties
https://l1.nl/l1nws-rechtbank-limburg-breekt-lans-voor-erkenning-derde-gender-141509/
https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/publication-attachment/Handreiking-feiten-cijfers-lhbti%20%5BMOV-13351204-1.1%5D.pdf