Doorbraak in strijd tegen hiv: regering gaat PrEP verstrekken
De regering gaat hiv-preventiepil PrEP verstrekken aan homo- en biseksuele mannen die risico lopen op hiv. Dat blijkt uit een brief van minister Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.
‘Een doorbraak in de strijd tegen hiv in Nederland,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Dit is echt heel goed nieuws, PrEP biedt een unieke kans om de hiv-epidemie in Nederland definitief de kop in te drukken.’
Het COC pleit al sinds 2014 voor introductie van PrEP in Nederland, samen met Aidsfonds, PrEPnu, de Hiv Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. Eerder dit jaar adviseerde ook de Gezondheidsraad de regering om PrEP te verstrekken aan mensen die een verhoogd risico op hiv lopen.
PrEP is een pil die voorkomt dat mensen een hiv krijgen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 800 mensen een hiv-diagnose. Daarbij gaat het in ongeveer twee derde van de gevallen om mannen die seks hebben met mannen, ondanks het feit dat deze groep relatief vaak condooms gebruikt.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal nieuwe hiv-diagnoses fors omlaag kan als PrEP beschikbaar wordt gesteld: het zal in Nederland naar verwachting leiden tot vijf nieuwe hiv-diagnoses per week minder. In San Francisco is het aantal nieuwe hiv-diagnoses zelfs bijna gehalveerd. PrEP is een aanvullend preventiemiddel tegen hiv, dat wordt ingezet náást bijvoorbeeld condooms en vroeg testen. PrEP wordt al verstrekt in o.a. Frankrijk, Noorwegen, Schotland, België, Portugal.
In zijn brief kondigt minister Bruins aan dat de regering PrEP gaat verstrekken aan homo- en biseksuele mannen, aan andere mannen die seks hebben met mannen, en aan andere personen die een relatief hoog risico lopen op hiv. Er zal een eigen bijdrage van circa 12 euro per maand gevraagd worden. PrEP zal worden verstrekt via GGD’en verspreid over Nederland. Bedoeling is dat de regeling op 1 januari 2019 in werking treedt.
Het COC dringt aan op een snelle inwerkingtreding en een laag eigen risico, zodat zoveel mogelijk mensen PrEP op korte termijn kunnen gaan gebruiken als extra middel om zich te beschermen tegen hiv. Wat het COC betreft treedt de regeling al vóór 1 januari 2019 in werking; de GGD’en zijn daar klaar voor en de introductie van PrEP laat volgens de belangenorganisatie al te lang op zich wachten.
Aids 2018
Nederland is van 23 tot 27 juli de gastheer van AIDS 2018, de grootste conferentie over hiv-bestrijding ter wereld. In Amsterdam komen zo’n 18 duizend wetenschappers, beleidsmakers en politici bijeen. Het COC organiseert tijdens de conferentie een lhbti Netwerk Zone. Daar treffen lhbti-activisten die zich inzetten voor toegang tot hiv- en andere gezondheidszorg elkaar, om ervaringen uit te wisselen en kwesties te agenderen. De lhbti Netwerk Zone wordt georganiseerd door COC i.s.m. TNN, NNID, PrEPnu en Proud. Meer informatie volgt binnenkort op de website van het COC. Het COC ondersteunt lhbti-organisaties in meer dan vijfendertig landen wereldwijd.
Bron: COC Nederland