Roze Jaar feestelijk geopend met groots ontbijt
Afgelopen zondag ging het Roze Jaar 2018/2019 groots van start. Een grote ontbijttafel met 650 gasten slingerde door de Venlose binnenstad. Het ontbijt was het startsignaal voor het Roze Jaar, de periode voorafgaand aan Roze Zaterdag, die op 29 juni 2019 plaats zal vinden.
Om 10.00 in de ochtend werd het eerste eitje doormidden getikt en kon men genieten van een heerlijk ontbijt tezamen met de burgemeesters van Venlo en Krefeld.
“Met het ontbijt willen we laten zien dat Roze Zaterdag geen exclusief feestje is voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Acceptatie en tolerantie zijn belangrijk voor iedereen die een minderheid is. Bovendien is het iets wat je samen doet. Laten we respect hebben voor elkaar ongeacht in welk hoekje iemand zit. Niet alleen voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen, maar voor iedereen. Verbinden is het sleutelwoord”, aldus Dennis Heijnen, voorzitter en initiatiefnemer van Roze Zaterdag 2019.
Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend feest van homo’s en hetero’s, transgenders en seksuele minderheden, waarbij acceptatie en tolerantie centraal staan. Hoewel deze dag sinds de jaren zeventig een Nederlands event is, met zowel een feestelijk als educatief gezicht, was het voor de organisatoren ook direct duidelijk dat ze in 2019 met het thema Grenzeloos dan echt de grens over zouden gaan. Zusterstad Krefeld was direct enthousiast. Beide steden noemen zich een jaar lang Roze Hoofdstad en vieren feest onder de tweetalige slogan ‘Ik ook van jou/So wie du’.
Na het ontbijt openden de burgemeesters Antoine Scholten van Venlo en Frank Meyer van Krefeld het Roze Jaar 2018/2019 officieel.
Antoine Scholten benadrukte in zijn toespraak: „De Roze Zaterdag heeft een feestelijk karakter maar de doelstelling is breder. We willen de acceptatie, tolerantie het respect tegenover de LHBTI doelgroep vergroten. Discriminatie is niet iets wat alleen minderheden treft. Vroeg of laat keert het monster zich en treft het wellicht jou. Een open samenleving heeft alle talenten nodig, dus laten we elkaar dan ook open benaderen.“
Frank Meyer is dankbaar Roze Zaterdag samen met Venlo te organiseren. „Samen laten we zien dat we tegen discriminatie en voor vrijheid en tolerantie zijn. De LHBTI’s kunnen meestal niet zonder vrees de straat op. Te vaak nog worden zij nagekeken, anders behandeld of erger. De weg naar volledige tolerantie is nog lang, maar wie door Venlo of Krefeld wandelt zal opmerken dat hier iets bjizonders gebeurd“.
Na het officiële openingsmoment was er live-muziek van Esther Hart, de Nederlandse afgevaardigde voor het Songfestival in 2003. Zij zong liedjes die vooraf via social media aangevraagd waren en zorgde voor een uitgelaten stemming op de Markt in Venlo.
Het Limburgs Museum pakte ook direct letterlijk groots uit met enorme foto’s van fotografe Annie van Gemert. In de buitenlucht op het ‘Museumplein’, prominent tussen het museum en het station, staan foto’s uit de serie ‘Jongens en meisjes’. Tussen 2003 en 2009 volgde Van Gemert dertig kinderen en pubers. De portretten van deze jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens zetten vraagtekens bij de verwachtingen van kijkers, ze laten je nadenken over je eigen ideeën over rollen en patronen.
De openingsdag werd afgesloten met een diner in Krefeld en in de aanloop naar Roze Zaterdag op 29 juni 2019 volgen nog ruim vijftig activiteiten, waarvan de organisatie heel graag ziet dat ze een breed draagvlak zullen hebben.
Foto: ingezonden via organisatie Roze Zaterdag Venlo-Krefeld copyright: Claudia Venhorst