Veilige ontmoetings-app voor lhbti-jongeren
gedeeld Persbericht COC Nederland
Het COC lanceert de Jong&Out-app: ’s werelds eerste app waarmee LHBTI-jongeren tot en met 18 jaar op een veilige manier met elkaar in contact kunnen komen. De app is vanaf nu gratis beschikbaar in alle app-stores en via Jongenout.nl.
‘Jongeren zijn zich vaak al vroeg bewust van hun gevoelens maar kunnen daar in hun eigen omgeving niet altijd over praten,’ zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over de app. ‘De Jong&Out-app biedt ze een unieke, veilige omgeving om anderen te ontmoeten, zodat ze er niet alleen voorstaan.’
Uniek en veilig
De Jong&Out-app is wereldwijd uniek ten opzichte van andere ontmoetingsapps omdat strikt wordt toegezien op regels voor een veilige en fijne omgeving voor LHBTI-jongeren. Om te zorgen dat Jong&Out er echt alleen is voor jongeren tot en met achttien, wordt deelnemers bij registratie bijvoorbeeld gevraagd naar hun legitimatiebewijs. Ook zijn er duidelijke huisregels en wordt de app gemodereerd. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Zo weten jongeren en hun ouders dat veiligheid voorop staat, er gepast met hun gegevens wordt omgegaan en dat de privacy ten alle tijden wordt gewaarborgd.
Contact met duizenden LHBTI-jongeren
De Jong&Out-app biedt LHBTI-jongeren op een eenvoudige en laagdrempelige manier toegang tot de reeds bestaande (online) Jong&Out community. Op de app treffen jongeren duizenden andere LHBTI’s tot en met achttien jaar. Ze kunnen er in een veilige omgeving nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Daarnaast organiseert COC’s Jong&Out ook offline activiteiten voor LHBTI-jongeren op 23 verschillende plekken in Nederland. De app en de maandelijkse activiteiten worden georganiseerd door jongeren en gefaciliteerd en begeleid door COC Nederland.
‘Een plek waar je volledig jezelf kunt zijn’
De veilige Jong&Out-aanpak wordt door huidige gebruikers van de webcommunity zeer gewaardeerd. ‘Ik vond enorm veel steun en lieve berichtjes via Jong&Out. Nadat ik lid was geworden durfde ik eindelijk mijzelf te zijn en voor mijzelf op te komen’, aldus de achttienjarige Nadya*. ‘Ik ben lid geworden van Jong&Out omdat ik me ergens thuis wilde voelen. Ik heb zeker vrienden die me steunen, maar alsnog voelde ik me niet helemaal begrepen of geaccepteerd. Ik wilde ergens een plekje waar ik volledig mezelf kon zijn en dat heb ik best wel snel gevonden bij Jong&Out,’ Aldus de 15-jarige Iris. Voor de 14-jarige Charlie is ‘Jong&Out een rustigere plek met leeftijdsgenoten, waar ik gewoon mezelf kan zijn zonder me af te hoeven vragen of mensen mij niet mogen of raar vinden. Met de nieuwe app heb ik áltijd toegang tot de community’.
Ambassadeurs
Ook bekende LHBTI’s als actrice Hanna Van Vliet en acteur en presentator Robbert Rodenburg onderstrepen het belang van de app. Ze zetten zich de komende weken als ambassadeurs in voor Jong&Out en de app, tijdens een promotiecampagne die is ontwikkeld door contentmarketingbureau Yune.
‘Je seksualiteit ontdekken is iets dat heel leuk kan zijn, maar kan voor jongeren ook eng zijn’, zegt Hanna Van Vliet. ‘Ik krijg vaak berichten van jongeren die twijfelen over hun seksualiteit. Voor hen kan een dergelijke app echt een oplossing bieden.’ Ook Robbert Rodenburg ziet grote toegevoegde waarde in de Jong&Out-app: ‘Je kan er je hart luchten. In het dorpje waar ik woonde voelde ik me vaak anders en kon niet met anderen praten zoals ik. Een app als Jong&Out kan jongeren die nu twijfelen over hun seksualiteit of gender identiteit echt heel goed helpen.’
LHBTI-jongeren willen elkaar ontmoeten
De Jong&Out-app voorziet in een grote behoefte van LHBTI-jongeren om anderen te ontmoeten en zich daardoor sterker te voelen. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle LHBTI-jongeren (84%) behoefte hebben aan contact met andere LHBTI-jongeren. Jongeren vertellen hun omgeving gemiddeld op hun 16e dat ze LHBTI zijn, maar zijn zich daar dan gemiddeld al bijna twee jaar bewust van.
Ontmoeting met andere LHBTI’s kan jongeren veel steun bieden. En dat is hard nodig, want uit onderzoek blijkt dat LHB-jongeren een minder goede relatie hebben met hun ouders, vaker spijbelen en meer middelen gebruiken zoals sigaretten of drugs. Transgender jongeren worden in vergelijking met hun cisgender (niet-transgender) leeftijdsgenoten veel vaker gepest, hebben meer te maken met emotionele verwaarlozing of mishandeling thuis, een lagere eigenwaarde en meer psychische problemen. Ook doen LHBT-jongeren bijna 5 keer vaker dan gemiddeld een zelfmoordpoging.
Over COC Nederland
COC Nederland zet zich in voor een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken, onder meer met Jong&Out en COC’s GSA Netwerk op scholen. De Jong&Out-app werd voor het COC ontwikkeld door Just. De promotiecampagne werd belangeloos vormgegeven ontwikkeld door contentmarketingbureau Yune.