COC Limburg werkt samen met regionale en lokale initiatieven
Een aantal weken geleden publiceerde COC Limburg een persbericht met als titel ‘COC Limburg breidt uit naar Midden- en Noord-Limburg’. In het persbericht werd het project ‘De Regionale Aanpak’ beschreven wat bij een aantal organisaties en personen vragen opriep. Het persbericht was voor COC Limburg een “call to action” waarbij de organisatie duidelijk wilde maken dat er gezocht ging worden naar coördinatoren binnen het bestaande werkgebied; een van de onderdelen van De Regionale Aanpak. Daarnaast werd in het persbericht niet duidelijk hoe er gewerkt gaat worden met reeds actieve regionale en lokale initiatieven.
Kleinere gemeenten en kernen bij het lhbti-beleid betrekken
In het persbericht ‘COC Limburg breidt uit naar Midden- en Noord-Limburg’ werd er gesproken over de grotere gemeenten in Limburg die al verbonden zijn met het lhbti-beleid. Een aantal mensen vroegen zich af wat er ging gebeuren met de kleinere gemeenten. COC Limburg heeft in het meerjarenbeleidsplan rekening gehouden met de kleinere gemeenten en kleine kernen:
“…meer aandacht moet komen voor de kleine kernen. Zo is COC Limburg in gesprek gegaan met Gemeente Maasgouw om te kijken welke activiteiten in plaatsen zoals Maasbracht of in Linne georganiseerd kunnen worden. Een van de doelen in de regionale aanpak is om meer binding te creëren tussen het lhbti-beleid van de Regenbooggemeenten en de kleine kernen. Dit om gezamenlijk uitvoer te geven aan het convenant dat door de Regenbooggemeenten is ondertekend. Hierbij wordt benadrukt dat het lhbti-beleid moet worden doorgetrokken naar kleinere omliggende gemeenten. In de regionale aanpak wil COC Limburg de komende jaren niet alleen een gesprekspartner zijn, maar ook een verbinder.”
De samenwerking met kleinere gemeenten en kernen zal geïnitieerd worden door een samenwerking tussen het bestuur, beleidsmedewerkers, regenboogambassadeurs en lokale initiatieven. Het streven is om per gemeente minimaal 1 en maximaal 2 Regenboogambassadeurs te hebben die afkomstig zijn uit een desbetreffende gemeente. Het is de bedoeling dat zowel het bestuur maar vooral de regenboogambassadeur peilt wat er speelt bij de lokale organisaties en samen met hen het gesprek aangaat met de gemeente. De samenwerking met regionale en lokale initiatieven zijn van belang in De Regionale Aanpak.
Samenwerking met regionale en lokale initiatieven
Een van de vragen die gesteld werd ging over de wijze waarop COC Limburg ging samenwerken met lokale en regionale initiatieven. In het persbericht kwam de suggestie dat COC Limburg locaties wilde openen zonder gebruik te maken van bestaande structuren. Het is juist de bedoeling dat er gebruik wordt gemaakt van de locaties die al in gebruik zijn genomen door lokale partners. Tijdens de najaars ALV hebben de leden ingestemd met een nieuw meerjarenbeleidsplan 2021-2024 van COC Limburg. In het meerjarenbeleidsplan werd er rekening gehouden met de opkomst van lokale initiatieven en de nieuwe rol die voor COC Limburg is weggelegd:
“Er ligt de komende jaren een grote opdracht voor COC Limburg om zich opnieuw te ontwikkelen, de professionaliteit te verhogen en de serieuze samenwerkingspartner voor regionale en lokale initiatieven te zijn. Het is van belang dat COC Limburg werkt aan het versterken van de basis en vanuit deze positie te bouwen aan de organisatie en diens werkgroepen. Een kernwoord voor het nieuwe meerjarenbeleidsplan is samenwerking.”
COC Limburg werkt al een aantal jaren samen met regionale en lokale initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusiviteit zoals FAM, SMKK, PPD, B-Sassy, en Ouch Zo. De organisatie wil deze samenwerkingsverbanden herpakken, stimuleren en uitbreiden. Een van de genoemde partners waar COC Limburg verder wil mee samenwerken is Ouch Zo. Op dit moment heeft Ouch Zo onder andere aangegeven om gesprekspartner te zijn voor de middelbare scholen in Limburg. Zij willen de emancipatie van lhbti’s bevorderen door scholen en organisaties te helpen lhbti-inclusief te worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat Ouch Zo ervoor zorgt dat het lhbti-beleid op scholen niet vergeten wordt na een voorlichting van Veilige School Limburg. Er zijn echter ook veel organisaties die nog niet op de radar staan van COC Limburg. Met de nieuwe coördinatoren is het de bedoeling dat zij de kennis en kunde meenemen en zorgen voor samenwerkingen met organisaties uit hun omgeving.
Queer Lokaal
Met de toenemende samenwerking op het gebied van diversiteit en inclusiviteit, wil COC LImburg de verbinder blijven tussen de organisaties en lokale initiatieven helpen te groeien. Daarom zal er op korte termijn gestart worden met het project Queer Lokaal. Het idee van dit project is om de onderlinge samenwerking te vergroten en onderling kennisdeling mogelijk te maken op een laagdrempelige manier. Op korte termijn zullen daarom de lokale en regionale initiatieven worden gecontacteerd om samen met hen het project verder uit te werken. Organisaties die enthousiast zijn mogen altijd contact opnemen via lokaal@coclimburg.nl
Photo by Jasmin Sessler on Unsplash