Queercare, het roze zorgloket van COC Limburg
Gedurende de corona-periode ontving de organisatie een toenemend aantal hulpvragen met betrekking tot bijvoorbeeld coming-out en acceptatieproblematiek, eenzaamheidsproblematiek maar ook specifieke gezondheidsvragen waardoor het idee ontstond om een zorgloket op te richten. Ondanks dat de Nederlandse gezondheidszorg over het algemeen goed geregeld is, wordt er maar weinig aandacht geschonken aan specifieke regenboog-zorg. Yvo Kesler, initiatiefnemer en tevens huisarts: ‘Tijdens mijn opleiding tot basisarts en huisarts viel mij op dat er geen aandacht was voor dit soort problematiek. Nederland pretendeert voorop te lopen op het gebied van LHBTI+ acceptatie, maar binnen de gezondheidszorg is hiervoor weinig aandacht. Derhalve dan nu ook dit initiatief’.
Zoals bekend uit diverse onderzoeken is de LHBTI+ gemeenschap een risicogroep voor het ontwikkelen van psychische, lichamelijke, financiële en sociale problematiek. Vaak wordt er bijvoorbeeld verwezen naar de basis GGZ, maar dit is niet de juiste locatie voor deze zorgvragen.
Leden van het QueerCare team aan het werk tijdens een training.
Op 7 september 2021, tijdens de Limburg Pride week, lanceert COC Limburg dan ook Queercare. Aanvankelijk zal Queercare starten als een online chat waar je kunt praten met getrainde vrijwilligers onder professionele supervisie, die allemaal uit eigen ervaring kunnen spreken. Het zorgloket heeft een informeel karakter en wil vooral een luisterend oor bieden aan degene die zich meldt met een vraag. Mocht er professionele hulp nodig zijn, dan zal de vrijwilliger altijd hulp inschakelen via de supervisie.
Naast een online zorgloket zal Queercare ook een informatiepunt voor zowel de doelgroep als professionals vormen. Daarnaast kan het Queercare-team ook benaderd worden door professionals zelf met specifieke vragen. Uiteindelijk heeft Queercare de ambitie om de zorg-jungle overzichtelijker te maken, mede door het ontwikkelen van een eigen roze-zorgkaart en het opzetten van een regenboog-zorgnetwerk in Limburg.
Queercare zal in september online starten voor geheel Limburg. Er zijn nu afspraken gemaakt met lokale GGZ-aanbieders en de huisartsen in de regio Maastricht-Heuvelland. Binnen een jaar hoopt Queercare afspraken te maken met alle regionale huisartsen-verenigingen en zorggroepen in Limburg om zo lokaal mogelijk te werken. Tevens zijn er plannen om in de nabije toekomst een fysiek zorgloket in te richten.
Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.queercare.nl.
Deze zal volledig operationeel zijn vanaf 6 september 2021 met de eerste chat-avond op 7 september.