Transgender Day of Visibility 2022
Vandaag is het Transgender Day of Visibility, de dag van zichtbaarheid van Transgenders.
Op deze dag wordt aandacht besteed aan alle transgenders, mensen wiens originele biologische aanduiding van ‘man’ of ‘vrouw’ niet overeenkomt met hun genderidentiteit. Dat ze zich nu vrouw, man, of anders voelen. Binnen de transgendergemeenschap kan deze ‘anders’ zich ook in verschillende vormen uiten, met daarbijbehorende eigen terminologie.
Vandaag worden transgenders extra in de spotlight gezet, om zo het leven en de prestaties van transgenders te vieren, en bij een groter publiek zichtbaar te maken.
Maar, er is helaas nog altijd problematiek, en discriminatie, waar de transgender gemeenschap tegenaanloopt. En dat is het tweede doel van deze dag; bewustzijn hierover creëren bij de mensen, zodat er meer aandacht wordt besteed aan het aanpakken van deze zaken, en extra steun voor de transgenders te creëren waar nodig. Daarom zullen op social media berichten te vinden zijn waarin steun wordt uitgesproken aan transgenders, alsook waarin mensen trots zijn op transgenders, en hun prestaties.
Het is voor COC Limburg belangrijk dat alle transgenders worden gezien, en geaccepteerd, zoals ze zijn. Al uit SCP onderzoek uit 2017 bleek dat toen zo’n 4% van de bevolking ‘zich niet eenduidig identificeert met het geslacht dat bij de geboorte is geregistreerd’, en dat iets minder dan 1% hiervoor ook echt een behandeling voor heeft ondergaan. Onderzoeken uit het buitenland tonen aan dat dit cijfer in de laatste jaren verder toegenomen is.
Tegelijk zegt ongeveer 15% van de mensen moeite te hebben met transgender personen, zowel om met ze bevriend te zijn, of om überhaupt met transgenders om te gaan. Van de transgender jongeren heeft zo’n 40% te maken met verbaal geweld, en 20% met fysiek geweld. COC Limburg biedt daarom meerdere werkgroepen aan waarbij transgender personen welkom zijn, en een veilig thuis hebben. Allereerst is er Transgender Limburg, die elke derde vrijdag van de maand bijeenkomt in het Maastrichtse Café Rosé om 20:00. Verder worden er door Jong&Out (tot 18 jaar), Jolo (18-26), en Dionyx (voor studenten, engelstalig) activiteiten georganiseerd waar transgender personen een veilig plek hebben en kunnen meedoen.
Ook zijn we vorig jaar gestart met Queercare. Dit is een online zorgloket waar mensen met allerhande vragen terecht kunnen voor advies, ondersteuning, en antwoorden op allerhande vragen van de lhbti+ gemeenschap, en van zorgverleners over zorg aan lhbti personen. Via de website kan je al antwoorden vinden op veelgestelde vragen, maar ook staan onze getrainde vrijwilligers elke dinsdag en donderdag klaar om van 18:00 tot 22:00 vragen te beantwoorden via de live chat op de Queercare website.
Als laatste werken wij onder andere ook samen met Transgender Netwerk Nederland. Dit is een organisatie die zich inzet voor de rechten van transgenders, en de problematiek van deze groep onder de aandacht brengt. Ook hebben ze een Transgender Wegwijzer gecreëerd waarbij je kan zoeken naar hulpgroepen, anti-discriminatiebureaus, en ook bijvoorbeeld advocaten die kunnen helpen bij het juridische proces van geslachtsverandering.
Laat je steun zien door een bericht te plaatsen op Facebook, Twitter of andere platformen. Daarnaast kun je ook lid of vrijwilliger worden van onze organisatie waarbij je je inzet voor de rechten van lhbt’s en doneren is uiteraard ook mogelijk. Voor meer informatie kan je altijd een e-mail sturen naar info [at] coclimburg.nl
Kuyper, SCP, 2017; ‘Transgender personen in Nederland’
Movisie, 2021; ‘Handreiking lhbti-emancipatie. Feiten en cijfers op een rij’