Inleiding
Al meer dan 50 jaar actief
COC Limburg zet zich sinds 1972 in voor een Limburg waarin iedereen zichzelf kan zijn. Als vereniging, gedragen door leden en vrijwilligers, staan wij midden in de queer gemeenschap en werken we aan acceptatie, emancipatie en gelijke rechten. We zijn trots om onderdeel te zijn van de federatie COC Nederland, als een van de 19 regionale COC’s die zich inzetten voor de rechten en belangen van de regenbooggemeenschap in Nederland. Samen vormen we een krachtige beweging die op lokaal, nationaal en internationaal niveau werkt aan een inclusieve samenleving.
Veel bereikt, maar nog niet alles
Door de jaren heen hebben we veel bereikt: voorlichtingen op scholen, veilige ontmoetingsplekken en een sterk netwerk van steun en activisme. Toch is onze inzet nog steeds hard nodig. Discriminatie, eenzaamheid en ongelijkheid zijn voor veel queer personen nog altijd realiteit. Dit belemmert niet alleen hun welzijn, maar ook hun kansen in de samenleving. Tegelijkertijd zijn er velen die vooral de behoefte hebben om gelijkgestemden te ontmoeten en een gemeenschap te vinden waarin zij zich thuis voelen.
Mensenrechtenorganisatie en vereniging
COC Limburg speelt hierin een cruciale rol. Wij zijn een mensenrechtenorganisatie én een vereniging die verbindt, ondersteunt en aanjaagt. Samen met onze vrijwilligers, leden en partners werken we aan een inclusieve samenleving waarin iedereen vrij en veilig kan leven, liefhebben en zichzelf ontwikkelen. Wij brengen mensen samen, versterken lokale initiatieven en dagen beleidsmakers uit om inclusiever te werken.
Waar bouwen we aan?
We bouwen aan een toekomstbestendige en veerkrachtige organisatie waarin diversiteit de norm is en iedereen zich gehoord voelt. We versterken onze positie als belangenbehartiger door activisme en beleidsbeïnvloeding, breiden veilige ontmoetingsplekken uit en zorgen voor een sterkere verbinding tussen lokale gemeenschappen. Educatie, voorlichting en zorg blijven speerpunten in ons werk. Door samen te werken met maatschappelijke organisaties en welzijnspartners zorgen we ervoor dat queer personen in Limburg toegang hebben tot de ondersteuning die zij nodig hebben. Als vereniging met een groeiende achterban, een betrokken bestuur en een actief vrijwilligersnetwerk werken we elke dag aan een Limburg waarin iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig deel uitmaakt van de samenleving.
Bestuur

Jaison Senne Blok (die / diens)
Functie: Voorzitter
Portefeuille:
• Algemene zaken
• Communicatie
• Externe relaties
• Internationale samenwerking
• Jong&Out
• Archief en onderzoek
• COC de wijk in
Start mandaat: 20-11-2018
Termijn: 4

Yvo Kesler
(hij / hem)
Functie: Secretaris
Portefeuille:
• Verenigingszaken
• Veiligheid
• Vrijwilligersbeleid
• Zorg
Start mandaat: 28-07-2021
Termijn: 2

Manuel Spier
(hij / hem)
Functie: Penningmeester
Portefeuille:
• Financiën
• Public Relations
• Internationale samenwerking
• Veiligheid
Start mandaat: 10-06-2023
Termijn: 1

Michel Weerts
(hij / hem)
Functie: Algemeen bestuurslid
Portefeuille:
• Werkgroepen & Stadsgroepen
• Horeca
• Verenigingsactiviteiten
Start mandaat: 16-11-2024
Termijn: 1

Bestuurslid (vacant)
Word bestuurslid en maak een impact! Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

Bestuurslid (vacant)
Word bestuurslid en maak een impact! Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

Bestuurslid (vacant)
Word bestuurslid en maak een impact! Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.

Bestuurslid (vacant)
Word bestuurslid en maak een impact! Meld je aan voor een kennismakingsgesprek.
Medewerkers

Angelique Hogervorst
(zij / haar)
Functie: Community Support Manager

Maud Evers
(zij / haar)
Functie: Sociaal Cultureel Werken Diversiteit & Inclusie

Sher Hollands
(die / diens)
Functie: Sociaal Cultureel Werken Diversiteit & Inclusie

John Martin
(hij / hem)
Functie: projectondersteuning en barmanager Café Rosé
COC in de regio
Waar je ook woont, er is altijd een COC in de buurt waar je op kunt rekenen. COC geeft lhbti+ voorlichting op scholen, organiseert sociale activiteiten, werkt aan veiligheid en acceptatie, en doet nog veel meer. Lokaal behartigen we jouw belangen, en zijn daarmee voor velen een eerste aanspreekpunt. We ontvangen je dan ook graag met open armen!
Regenbooggemeenten
De volgende gemeenten in Limburg doen mee aan het landelijk Regenbooggemeentenprogramma: Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo, Weert. De volgende gemeenten hebben op eigen initiatief zichzelf uitgeroepen tot regenbooggemeente: Venray. COC Limburg is actief in alle regenbooggemeenten, maar ook in andere gemeenten zoals Maasgouw. Kijk op de pagina stadsgroepen voor een stadsgroep bij jou in de buurt, of neem een kijkje in onze kalender.
Ontmoetingslocaties COC
Maastricht
Sinds 1979 hebben we ons eigen “clubgebouw” in Maastricht, gelegen aan de Bogaardenstraat 43. We hebben grote ontmoetingsruimte, een huiskamer ofwel ons eigen Café Rosé, en enkele kantoorruimtes.
Sittard-Geleen
Sinds 2023 hebben we ook een gedeelde locatie in Sittard-Geleen, gelegen aan Markt 35 in Geleen.
Venlo
In Venlo maken we vaak gebruik van het Grenswerk Café, gelegen aan de Peperstraat 10, en de ontmoetingslocatie van House of Confetti, gelegen aan de Parade 3A.
Rest van de provincie
We hopen in de toekomst meerdere COC-clubhuizen en gedeelde locaties erbij te krijgen.
Speerpunten
Onze 10 speerpunten voor 2025-2028
Bij COC Limburg staan we aan het begin van een nieuwe periode waarin we met een scherpe focus en heldere koers werken aan een sterkere queer gemeenschap. De afgelopen jaren hebben we geëxperimenteerd, geleerd en geëvalueerd. Op basis van deze inzichten én in lijn met het strategisch kader van COC Nederland en het beleidskader Samen leven en Bestaanszekerheid van de Provincie Limburg, hebben we tien concrete speerpunten geformuleerd. Deze zijn specifiek, toekomstgericht en afgestemd op de échte behoeften van onze gemeenschap.
Onze speerpunten vloeien voort uit eerdere beleidsplannen, gesprekken met vrijwilligers en leden, en zijn ingebed in zeven brede thema’s die ons de komende jaren richting geven. Ze helpen ons niet alleen om sneller en effectiever in te spelen op urgente kwesties, maar ook om een blijvende impact te maken.
Met dit plan zetten we in op het versterken van lokale netwerken, het creëren van veilige ruimtes en het intensiveren van samenwerkingen binnen én buiten Limburg. Want alleen samen kunnen we bouwen aan een samenleving waarin elke queer persoon zich gehoord, gesteund en verbonden voelt.

We bouwen aan een stevige basis die zorgt voor een wendbare en veerkrachtige organisatie, waarin ruimte is voor verschillende stemmen en perspectieven, met oog voor intersectionaliteit. Dit zorgt ervoor dat COC Limburg niet alleen flexibel inspeelt op veranderingen, maar ook toekomstbestendig blijft in het bevorderen van inclusie en gelijkheid. Dit vraagt om herstructurering van de huidige werkgroepen en projecten, zodat we de behoeften van de regenbooggemeenschap optimaal kunnen vervullen en duurzaam kunnen groeien.
COC Limburg versterkt diens positie als mensenrechtenorganisatie, waarbij we proactief blijven in de strijd tegen discriminatie en onrecht. Dit doen we door belangenbehartiging, en in contact te staan met lokale en regionale politiek, en daar actief op te komen voor de gemeenschap. We omarmen activisme, met specifieke aandacht voor intersectionaliteit en inclusie, zodat we gelijke rechten voor iedereen kunnen bevorderen. We streven ernaar om, in samenwerking met COC Nederland en andere Europese partners, onze impact ook op Europees niveau te vergroten.
We willen de band binnen onze vereniging versterken door leden, vrijwilligers en de bredere queer community meer te betrekken bij evenementen en activiteiten. Door middel van onze ‘clubhuizen’, toegankelijke bijeenkomsten, netwerkprojecten en samenwerkingen willen we het gemeenschapsgevoel binnen COC Limburg versterken en de solidariteit vergroten.
Door middel van de COC-stadsgroepen, buurtgerichte activiteiten en lokale regenbooginitiatieven richten we ons op het versterken van de lokale regenbooggemeenschap. Tegelijkertijd behouden en versterken we regionale samenwerking om bredere belangen te behartigen en kennis te delen, zonder de unieke behoeften van steden en dorpen uit het oog te verliezen.
We blijven inzetten op het creëren van veilige ontmoetingsruimtes, zoals queer community centers. En waar nodig openen we onze deuren van onze ‘clubhuizen’ voor andere regenbooginitiatieven. Deze ruimtes bevorderen inclusie, sociale cohesie en gemeenschapsvorming, en fungeren als veilige, centrale plekken waar gelijkgestemden samen kunnen komen voor ondersteuning en ontmoeting.
We blijven zorgen voor een breed toegankelijk en kwalitatief hoogstaand aanbod van voorlichtingslessen en informatiepakketten die inspelen op de veranderende maatschappelijke toon en dat de impact van onze voorlichtingen vergroot, zonder de werkdruk voor docenten te verhogen. Daarnaast is specifiek aandacht voor het versterken van de GSA’s en informatieverstrekking bij gemeenten, organisaties en in de wijk.
COC Limburg biedt met Queercare cruciale ondersteuning, advies en een luisterend oor in reactie op toenemende discriminatie, lange wachttijden in de genderzorg en beperkte informatie over gender en seksualiteit bij zorgprofessionals. We breiden Queercare uit, zowel online als fysiek, om nog meer mensen in onze community te bereiken en te ondersteunen. We betrekken ook zorgprofessionals zoals huisartsen en psychologen in onze wereld, om de zorg beter af te stemmen op de behoeften van de regenbooggemeenschap.
We bouwen aan sterke netwerken, zowel lokaal als regionaal, en intensiveren onze samenwerking met maatschappelijke en welzijnsorganisaties. Deze netwerken, inclusief grensoverstijgende samenwerkingen in Europa (met name: Euregio Maas-Rijn), helpen ons om gezamenlijk welzijn, veiligheid en inclusie voor de regenbooggemeenschap te bevorderen.
COC Limburg organiseert activiteiten, in de vorm van cocreatie, die maatschappelijke impact hebben en gericht zijn op het bevorderen van sociale verbinding. We zetten ons in voor de continuïteit van deze activiteiten, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en duurzame gemeenschapsvorming. Door het mobiliseren van onze achterban en het aanbieden van consistente en terugkerende evenementen, bieden we zekerheid en betrokkenheid op lange termijn. We besteden extra aandacht aan activiteiten voor kwetsbare groepen en ondersteunen ook externe initiatieven die aansluiten bij onze waarden.
Het streven naar een diverse en inclusieve samenleving begint bij een diverse en inclusieve vereniging. We richten ons op meer diversiteit in bepaalde bestuurs- en coördinerende functies. Tegelijkertijd willen we meer awareness creëren omtrent diversiteit en treden we hard op tegen ongewenst gedrag, discriminatie of uitsluiting via onze Code Goed Gedrag. Zo zijn we niet alleen een aanjager van verandering, maar dragen we actief bij aan een organisatie en gemeenschap waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt.
Missie
COC Limburg is de vereniging voor de regenbooggemeenschap in Limburg én een mensenrechtenorganisatie. Wij komen op voor de rechten van queer personen en bieden hen de ruimte om zich te ontwikkelen, zichzelf te ontdekken en volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Als onderdeel van de federatie COC Nederland werken we samen aan een diverse en inclusieve samenleving waarin iedereen zich veilig en erkend voelt. Wij zetten ons in voor de emancipatie van de queer gemeenschap door het bieden van veilige ontmoetingsruimtes, het geven van educatie op scholen en bij organisaties, en het versterken van gemeenschapsverbindingen. We zijn er ook voor mensen die simpelweg willen samenkomen met gelijkgestemden en een plek zoeken waar ze zichzelf kunnen zijn en terechtkunnen voor ondersteuning bij zorgvragen. Samen met onze partners ondernemen we actie tegen discriminatie en bevorderen we gelijke rechten voor iedereen. En dankzij onze activiteiten dragen wij bij aan het versterken van het verenigingsgevoel, en het gemeenschapsgevoel van onze doelgroep.
Visie 2029
In 2029 is COC Limburg een sterk verankerde vereniging met een solide verenigingsgevoel en actieve gemeenschappen in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. We hebben nieuwe ontmoetingsplekken gecreëerd waar queer personen zich veilig voelen en elkaar kunnen versterken. Deze veilige ruimtes, die zijn ontwikkeld tot brave spaces, bieden de mogelijkheid voor persoonlijke groei, ontmoeting en verbinding.
Samen met welzijnsorganisaties en maatschappelijke partners hebben we de toegang tot zorg, welzijn en ondersteuning voor lhbti+ personen in Limburg verbeterd. We erkennen en omarmen de diversiteit binnen onze gemeenschap en zetten ons in voor intersectionaliteit door aandacht te besteden aan de verschillende identiteiten en ervaringen die queer personen kunnen hebben, zoals etniciteit, klasse, religie en lichamelijke beperkingen. Door deze inclusieve benadering zorgen we ervoor dat niemand wordt buitengesloten of ongehoord blijft.
Onze samenwerking op lokaal, provinciaal en grensoverschrijdend niveau heeft bijgedragen aan een samenleving waarin diversiteit de norm is en iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt om wie ze zijn. Wij hebben onze achterban gemobiliseerd en een brede beweging van vrijwilligers, leden en bondgenoten opgebouwd. Iedereen draagt bij aan onze missie en visie: een Limburg waarin lhbti+ personen in veiligheid en vrijheid kunnen leven, zichzelf kunnen ontwikkelen, en waar ze worden gewaardeerd om hun bijdrage aan de samenleving.
COC Limburg streeft naar een toekomst waarin inclusie vanzelfsprekend is en diversiteit wordt gevierd. Door ons activisme, educatie en gemeenschapsopbouw hebben we tastbare veranderingen gerealiseerd op het gebied van gelijke rechten, sociale acceptatie en veiligheid. In 2028 is COC Limburg nog steeds dé drijvende kracht achter een inclusieve provincie waarin iedereen, ongeacht achtergrond of identiteit, de kans krijgt volwaardig deel te nemen. En dankzij onze inzet leeft er een groot gemeenschaps- en verenigingsgevoel bij de doelgroep; iedereen hoort erbij, en iedereen doet ertoe.
