GSA Limburg

  1. Home
  2. Werkgroepen
  3. GSA Limburg

Over GSA Limburg

GSA staat voor “Gender & Sexuality Alliance ”, een groep leerlingen en docenten die er samen voor zorgen dat een school veilig is voor iedereen. Op elke school worden sommige leerlingen niet voor vol aangezien. Er is iets met hen aan de hand: ze kunnen en willen niet ‘normaal’ doen. Maar wat is ‘normaal’? Dat jongens op meisjes vallen en andersom? Of dat een jongen eruit ziet als een jongen en een meisje als een meisje? Iedereen mag toch zijn wie hij of zij is? Kijk eens in de spiegel, iedereen is anders.  De school behoort voor alle leerlingen van welke afkomst, achtergrond, religie, overtuiging of geaardheid dan ook, een bij uitstek veilige plek te bieden waar alle leerlingen in onderling respect kunnen zijn wie zij zijn.

Peilingen onder middelbare scholieren en jongeren in het algemeen tonen aan dat zij behoorlijk negatief denken over homoseksuelen. Van de scholieren is 66% het eens met de stelling: Het is vreemd wanneer iemand homoseksueel of lesbisch is. 35% van de van de homoseksuele leerlingen voelt zich niet veilig.

Het gebruik op straat en op school van homo als scheldwoord lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Onder leerlingen – maar ook onder leraren – is het gevoel van onveiligheid de afgelopen jaren dan ook toegenomen, terwijl sociale veiligheid juist een voorwaarde is voor persoonlijke emancipatie.

Hoe start ik een GSA op?

Het is niet ingewikkeld om een GSA te starten op jouw school. Het enige wat je nodig hebt is wat lef, een flinke dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen. Lees het stappenplan of kijk  wat voor acties je kunt houden in je school. Er zijn al heel wat GSA’s in Nederland die met elkaar een netwerk vormen.

Bestel een GSA-actiepakket of iets anders uit de GSA shop aan om je te helpen, en alles hierbij is gratis!
Vergeet niet je GSA aan te melden en sluit je aan bij het GSA netwerk.

Ben je als docent/medewerker benieuwd hoe je een Gender-Sexuality Alliance kunt begeleiden, of wil je samen met collega’s van andere scholen ervaringen uitwisselen hierover, dan organiseert het GSA Netwerk een aantal keer per jaar docentenbijeenkomsten. Voor meer informatie: docentennetwerk@coc.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief via www.gaystraightalliance.nl of kijk op de website onder het kopje docenten, zoals voor GSA ondersteuning.

Hulp nodig?

Binnen het project Veilige School Limburg kunnen wij je helpen met het organiseren van een eerste bijeenkomst. We kunnen ook een workshop voor jouw groepje geven over het organiseren van activiteiten of het bedenken van acties op jouw school.

COC Limburg ondersteunt de GSA’s in de provincie door middel van het adopteren van een GSA door één of twee voorlichters.

Je kunt ons bereiken via het e-mailadres: gsa@coclimburg.nl en volg ons op Instagram!

Zie ook de landelijke website https://www.gsanetwerk.nl/ voor meer tips en ideeën.