Veilige School Limburg (VSL)

Over de werkgroep

Veilige School Limburg (VSL) heeft tot doel het bevorderen van de sociale veiligheid van lhbti (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse) leerlingen en medewerkers in het voortgezet onderwijs in Limburg. COC Limburg werkt in dit project samen met de gemeenten Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo, GGD Zuid-Limburg en de Algemene Onderwijsbond. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de provincie Limburg.

Dat een dergelijk project nodig is blijkt wel uit peilingen onder middelbare scholieren en jongeren. Deze tonen aan dat zij behoorlijk negatief denken over homoseksuelen. Het gebruik op straat en op school van ‘homo’ als scheldwoord lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Onder leerlingen – maar ook onder leraren – is het gevoel van onveiligheid de afgelopen jaren dan ook toegenomen, terwijl sociale veiligheid juist een voorwaarde is voor persoonlijke emancipatie.

Wat doet de werkgroep?

Veilige School Limburg heeft speciale lespakketten opgesteld over lhbti-onderwerpen voor middelbare scholen en het middelbaar beroepsonderwijs in Limburg. Door op didactische en onderbouwde wijze voorlichting te geven over lhbti-onderwerpen wordt de acceptatie en zichtbaarheid van lhbti jongeren vergroot, en ontstaat meer begrip bij leeftijdsgenoten die niet tot deze groep behoren, waardoor een veilige plek ontstaat waar de lhbti jongeren zichzelf kunnen ontdekken, ontwikkelen, en uiten.

Deze voorlichting richt zich niet alleen op de leerlingen, maar ook voor docenten en andere schoolmedewerkers wordt materiaal beschikbaar gesteld zodat zij hierover ook meer kennis opdoen, en waar nodig lhbti leerlingen op een juiste manier kunnen helpen waar dat nodig moge zijn.

Voorlichters gezocht!

Zonder voorlichters geen voorlichting! Daarom zijn we op zoek naar jou. Lijkt het jou leuk om samen met scholieren in gesprek te gaan over seksuele oriëntatie en genderidentiteit? Vind jij het belangrijk dat er op scholen een veilige sfeer is en elke scholier zichzelf moet kunnen zijn? Check hieronder dan snel of het geven van voorlichting iets voor jou is.

JIJ

 • bent uit de kast als lesbisch, homo, bi of transgender e.a. of hebt er (aantoonbare) ervaring mee
 • hebt interesse in de leefwereld van scholieren
 • staat sterk in je schoenen
 • bent niet bang om voor groepen te staan en in staat tot improvisatie
 • hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • kunt tegen kritiek, negatieve reacties en emoties
 • bent reflectief en bereid van je fouten te leren
 • hebt verantwoordelijkheidsgevoel (naar het team en de scholen)
 • bent minstens twee dagdelen per maand beschikbaar voor voorlichtingen

WIJ BIEDEN

 • training en begeleiding door ervaren voorlichters
 • een enthousiast en divers samengesteld team
 • didactische en communicatieve ervaring

INTERESSE?

Herken je jezelf in bovenstaande? Ben je alleen maar enthousiaster geworden? Er worden twee vrijblijvende infoavonden georganiseerd. Je krijgt dan uitgebreide informatie over het werk als voorlichter. Aansluitend volgt een kort persoonlijk gesprek waarbij voldoende gelegenheid is tot het stellen van vragen. Aanmelden kan door een mail naar veiligeschool [@] coclimburg.nl te sturen.

Contact

Om contact op te nemen met Veilige School Limburg kan een e-mail gestuurd worden naar veiligeschool [@] coclimburg.nl of tijdens kantooruren gebeld worden naar 043-3218337.

Tevens is er ook de eigen Veilige School Limburg Instagram.